Δελτίο τύπου - Ομιλία της Άννας Μαστρογιάννη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μαστρογιάννη Άννα, πρωτοετής φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Εκμετάλλευση Αυτοφυών Φυτών (ΒΑΦ)» του Τμήματος Βιολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει στις 25 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12:00μ.μ., στο πλαίσιο του μαθήματος «Ευαισθητοποίηση του Κοινού», την εργασία με θέμα «Εισβολικά Φυτά. Ποιοι είναι οι άγνωστοι συνταξιδιώτες μας;». Θέμα της εργασίας αποτελεί το φαινόμενο των εισβολικών ειδών και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Εισβολικά είδη, δηλαδή είδη που εισάγονται σε ένα οικοσύστημα που βρίσκεται έξω από τα φυσιολογικά όρια εξάπλωσής τους, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, την οικονομία αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Η προέλευση των ειδών αυτών αλλά και οι επιπτώσεις που επιφέρουν ποικίλουν και εξαρτώνται τόσο από τα χαρακτηριστικά των ειδών όσο και από αυτά των οικοσυστημάτων στα οποία εισέρχονται. Ποια είναι τα είδη αυτά στην Ελλάδα; Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργούν; Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό; Η παρούσα εργασία θα προσπαθήσει να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, βασισμένη σε σύγχρονες βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Science Cafe, που θα λάβει χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ). Το ΝΟΗΣΙΣ βρίσκεται στο 6ο χλμ. οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης. Τηλέφωνο: 2310483000.