Δελτίο τύπου - Ομιλία της Κυριακής-Τζαμίλας Κουτούμπ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η , φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Εκμετάλλευση Αυτοφυών Φυτών» του Τμήματος Βιολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει στις 25 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12:00 μ.μ., στο Science Cafe του ΝΟΗΣΙΣ, εργασία με θέμα «Από το φυτό στο φάρμακο: Η ιστορία της ασπιρίνης», στο πλαίσιο του μαθήματος «Ευαισθητοποίηση του κοινού».

Η παρουσίαση θα είναι για το ρόλο της Λευκής Ιτιάς (Salix alba L.) στην παραγωγή της ασπιρίνης. Η ασπιρίνη είναι μια χημική ένωση που ενδείκνυται για ανακούφιση από διάφορους πόνους ή/και πυρετό. Η ανακάλυψή της δεν ήταν τυχαία. Προήλθε αρχικά από την απομόνωση ενός συστατικού που περιέχει ο φλοιός της Ιτιάς, της σαλικίνης. Αρχαίοι Έλληνες γιατροί όπως ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσαν κομμάτια φλοιού Ιτιάς για ανακούφιση πόνων και πυρετού των ασθενών της εποχής. Με το πέρασμα των χρόνων και την αναζήτηση μιας πιο αποτελεσματικής και λιγότερο ερεθιστικής για το στομάχι χημικής ένωσης, έγινε τελικά η σύνθεση της ασπιρίνης στο εργαστήριο.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Science Cafe που θα λάβει χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ). Το ΝΟΗΣΙΣ βρίσκεται στο 6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης. Τηλέφωνο: 2310483000. 

Συνημμένα Αρχεία: